אטרופין לעצירת המספר במשקפיים
ינואר 12th, 2016 | No Comments
טיפול באטרופין לעצירת המספר במשקפיים ד"ר ניר ארדינסט ופרופ' יאיר מורד
אטרופין
בהיסטוריה הארוכה, אטרופין הינו תכשיר שנמצא בשימוש כבר 2000 שנה ונמצא מאוד בטוח לשימוש. מתן אטרופין פועל מספר מישורים לשליטה בקוצר ראייה. ראשית, אטרופין חוסם את האקומודציה שהיא בעלת תפקיד בהתקדמות קוצר הראייה. בהיותו אנטגוניסט מוסקריני, הוא מאט את קצב התארכות העין בנוסף, משפיע על שחרור דופמין תאי, ולכן משפיע על הסיגנלים הרטינליים השולטים בקצב גידול העין. כמו כן, אטרופין הנספג סיסטמית, יכול לעכב את הפרשת הורמון הגדילה, ולעכב את גדילת העין.
מחקרים עם טיפולים באטרופין
מחקר שבדק ב- 212 ילדים טיפול של אטרופין ומשקפיים ביפוקאליות למשך 3.5 שנים בממוצע הראה כי קצב גידול קוצר הראייה היה קטן יותר בקרב המטופלים בהשוואה לקבוצת ביקורת, גם הטיפול של אטרופין בשילוב עם הרכבה של משקפיים רב-מוקדיות גם הציג יעילות רבה. גם מחקרים רב מרכזיים (MIT ו ATOM) הראו את יעילות טיפול האטרופין בריכוז 1%, לאחר 3 שנים התקדמות אורך העין ירדה בצורה משמעותית בהשוואה לקבוצת הביקורת (טבלה 1).
מחקרים נוספים בדקו ריכוזים שונים של אטרופין שנעו בין ריכוז של 0.05% עד 1%. בכל המחקרים דווח כי הטיפול באטרופין, בחלקו בשילוב עם משקפיים בי-פוקליות, האט את קצב התקדמות קוצר הראייה יחד עם זאת הנבדקים דיווחו על תלונות רבות של טשטוש ראייה וסנוור. חרף הצלחת הטיפול של אטרופין טרם נקבע ריכוזי טיפול ומשך הטיפול באטרופין. כמו כן לאטרופין בריכוז גבוה ישנם שתי השפעות נרחבות וממושכת הראשונה הינה שיתוק האקומודציה הדורשת תיקון לקרוב והשנייה היא הרחבת האישון, השפעות אלו גורמות למיסוך הסמיות של המחקר ומשפעים רבות על איכות הניסויים.
מחקר ארוך טווח שרצה לבדוק את יעילות הטיפול של אטרופין בשליטה על קוצר ראייה הגיע למסקנה כי חוסר ההצלחה של הטיפול באטרופין בריכוזים גבוהים הינו קטן ביותר. המחקר בדק את השפעת טיפול אטרופין בריכוז של 1% במשך שנתיים. המחקר הגדיר מהי התקדמות קוצר ראייה בטיפול (חוסר הצלחה) וציין כי אם בזמן הטיפול יש עלייה של 0.50 דיופטר ומעלה בקוצר ראייה היא מוגדרת כהתקדמות בקוצר הראייה. מתוך כל המטופלים בטיפות אטרופין נמצאה קבוצה קטנה (כ12%) שנמצאו כי קוצר הראייה מתקדם אצלם בזמן הטיפול(כאמור, התקדמות של מעל חצי דיופטר בשנה). מאפייני אוכלוסייה זאת כללו ילדים אשר שני ההורים שלהם סובלים מקוצר ראייה, בעלי קוצר ראייה גבוה לפני הטיפול וצעירים במעט יותר (גיל 8.5 שנים לעומת גיל 9.3) מהאוכלוסייה שבה לא נצפתה התקדמות קוצר ראייה בזמן הטיפול.
טיפול באטרופין במינון נמוך לעצירת עליית המספר במשקפיים
תוצאות מעודדות הגיעו מטיפול באטרופין בריכוז נמוך של 0.01% במחקר שבדק 400 ילדים במהלך 5 שנים בטיפול אטרופין בריכוזים שונים (ריכוז 0.5%, 0.1% ו0.01%). התוצאות הראו כי בתחילת הטיפול יש לטיפול אטרופין בריכוז גבוה אפקטיביות גבוהה יותר מריכוז נמוך אך לאחר 3 שנים האפקטיביות הגדולה ביותר שייכת למינון הנמוך (ריכוז אטרופין 0.01%). בנוסף המחקר הראה כי ריכוזים גבוהים של אטרופין אמנם יעילים יותר אך אפקט הריבאונד שלהם גדול ולכן אטרופין בריכוז 0.01% יעיל יותר גם לטיפולים קצרי טווח וגם לטיפול ארוכי טווח. המחקר ציין כי לטיפול אטרופין במינון נמוך יש השפעה מינימלית על גודל האישון (פחות מ0.8 מ"מ), פחות אובדן אקומודציה (2-3 דיופטר) ופחות אובדן של ראייה לקרוב בהשוואה לריכוזים גבוהים יותר. תוצאות אלו נתמכות במחקר שמצא תוצאות דומות, כאשר השפעת גודל האישון זהה (0.7 מ"מ בממוצע) ואובדן יכולת האקומודציה אף נמוכה יותר (1.5 דיופטר בממוצע).
במחקר נוסך נמצא כי אטרופין בריכוז של 0.01% מפחית באופן משמעותי את קצב התקדמות קוצר ראיה בתקופה של למעלה משנה עם תופעות לוואי מינימליים. הטיפול נראה יעיל יותר בילדים עם קוצר ראייה נמוך ואופי של התקדמות קוצר ראייה מתון. המחקר ציין כי לקוצר ראייה בעל אופי מהיר של התקדמות נדרשים ריכוזים גבוהים יותר של טיפול אטרופין.
סיכום
במאמר זה נראה את יתרונות הטיפול באטרופין. אטרופין הינו התכשיר המוצלח ביותר לעצירת במספר במשקפיים והאמצעי היעיל ביותר שקיים כיום לעצירת המספר במשקפיים. עקב עליית השכיחות של קוצר ראייה בחברה המודרנית ישנו מאמץ ניכר למציאת דרך להאטת התהליך. עד עתה נמצא כי שליטה בקוצר ראייה אפשרית ומוכחת באמצעות שני היבטים הכוללים מניעת טשטוש היקפי של רוחק ראייה ותכשירים פרמקולוגיים. בהיבט של מניעת טשטוש היקפי של רוחק ראייה, שליטה בקוצר ראייה אפשרית באמצעות אורטוקרתולוגיה ועדשות מגע ייעודיות כנגד טשטוש היקפי. אלמנטים אלו הציגו יכולות בינוניות לשליטה בקוצר ראייה.
בהיבט השני של תכשירים פרמקולוגיים התכשירים המכילים פירנזפין ואטרופין מהווים כלי חשוב בשליטה בקוצר הראייה ובמיוחד טיפול באטרופין במינון נמוך אשר הציג יכולות גבוהות מאוד לשליטה בקוצר ראייה. יש לזכור כי פעילות מחוץ לבית של הילדים מעל 14 שעות נחוצה וחשובה גם למניעת התקדמות של קוצר הראייה.