הסבר קוצר ראייה
אפריל 24th, 2014 | No Comments
הסבר קוצר ראייה מאת ד"ר ניר ארדינסט ופרופ' יאיר מורד
קוצר ראייה הינו הליקוי ראייה השכיח ביותר. קוצר ראייה מתאר מצב של נבדק הרואה טוב רק לטווח ראייה קצר ואינו רואה טוב לרחוק ומכאן המונח "קוצר ראייה".
שכיחות קוצר ראייה
קוצר ראייה או מיופה בלועזית (myopia ) הינו הליקוי התשבורתי הנפוץ ביותר. לפי הערכות כ 40% מאזרחי ישראל סובלים מקוצר ראייה ושכיחות קוצר ראייה נוסקת בהיקפה ברחבי העולם.
הסיבה לקוצר ראייה
בחודש אפריל 2015 התפרסם בכתב העת Ophthalmology JAMA מחקר ארוך טווח אשר נמשך 20 שנה (זמן רב למחקר) שבוצע ע"י קבוצת המחקר CLEERE בארה"ב. המחקר בדק את גורמי הסיכון של הילד לפתח קוצר ראייה או במילים פשוטות מהו גורם הסיכון שלילד יהיו משקפיים. המחקר מצא כי למרכיב התורשה יש גורם סיכון משמעותי ביותר. במחקר נמצא כי אם להורה אחד יש קוצר ראייה אז לילד או לילדה יש גורם סיכון של פי 2.94 לפתח קוצר ראייה. אם לשני ההורים יש קוצר ראייה אז לילד או לילדה יש גורם סיכון של פי 7.73 לפתח קוצר ראייה. סיבות נוספות הן עבודה מקרוב (קריאה, כתיבה, מחשבים שימוש בסמארטפונים ועוד), היעדר פעילות של הילדים מחוץ לבית וטשטוש היקפי (כאשר נופלת דמות מטושטשת בהיקף הרשתית).
מבחינה אופטית הסיבה לטשטוש הראייה אצל אדם קצר רואי היא בד"כ גודלה של העין. כאשר אורך העין גדול מדי או כוח האופטי של העין חזק מידי. קרני האור המתרכזות על ידי הקרנית והעדשה לא יצרו תמונה ברורה על הרשתית (החלק האחורי בעין) אלא לפני הרשתית ומכאן תראה תמונה מטושטשת בלבד ללא פוקס חד.
כאשר אנו מתקרבים לעצם כלשהו או כאשר העצם מתקרב אלינו, הדמות שלו זזה אף היא אחורה ברשתית עד שתגיע למצב בו היא נמצאת על הרשתית ואז העצם נראה בבירור. לכן אדם קצר רואי יראה ברור רק עצמים קרובים אליו.
תיקון קוצר ראייה
קוצר ראייה ניתן לתיקון בעזרת ניתוח תשבורת (ניתוח להסרת משקפיים), ניתוח השתלת עדשה ובדרך הנפוצה ביותר הכוללת תיקונים אופטיים לרבות משקפיים ועדשות מגע.
כאשר שמים עדשה משקפים שלילית (מינוס) או עדשת מגע, העדשה גורמת לדמות לנוע אחורה עד שהיא נופלת על הרשתית ואז ניתן לראות בבירור. ניתן להסביר את התיקון בצורה שונה, עדשת מינוס מפחיתה את הכוח האופטי ה"עודף" שיש בעין קצרת רואי ולכן אחרי התיקון הפוקוס נשבר פחות חזק ונופל בדיוק על הרשתית ולא לפניה.
מתי אפשר לחשוד כי קיים קוצר ראייה?
כאשר מתקרבים אל הילד ובמקום להגיב או לחייך הילד אינו מזהה פרצופים מוכרים
כאשר שמים לב כי הילד יושב קרוב מידי לטלוויזיה ומתקרב לטלוויזיה
בזמן עבודה מקרוב (שיעורים,משחקים) הילד מבצע את הפעולות קרוב מאוד אל עיניו
האדם או הילד מכווץ את העפעפיים כדי לראות (כיווץ העפעפיים מקטין את טשטוש הדמות)
ד"ר ניר ארדינסט ופרופ' יאיר מורד הינם מהמרכז לעצירת קוצר ראייה, ראשל"צ