השלכות קוצר ראייה על הילד
ינואר 12th, 2016 | No Comments
השלכות קוצר ראייה על הילד דר ניר ארדינסט פרופ' יאיר מורד
קוצר ראייה הינו ליקוי ראייה תשבורתי (מהמנוח שבירת קרני האור) המאופיין בהתקדמות קרני האור לפני רשתית העין וכתוצאה מכך בראייה מטושטשת לרחוק. קוצר ראייה יכול להיות בדרגות חומרה שונות וקוצר ראייה נמוך עד בינוני הינו ליקוי ראייה קל. מנגד קוצר ראייה גבוה עלול להסב בעיות ראייה רבות עד אובדן ראייה.
קוצר ראייה קל או בינוני הינה טעות תשבורתית הנובעת ממספר סיבות. בקוצר ראייה קל מאוד לטפל עם עדשות מגע ומשקפים. בדרך כלל (תלוי במרכיב האסטיגמציה) לא תהיה השלכות על הפרופיל הצבאי או השלכות בריאתיות על הילד או הילדה בקוצר ראייה קל עד בינוני קל.
כמו כן, קוצר ראייה בדרך כלל אינו משפיע על הביצועים בבית הספר או הביצועים האקדמיים באוניברסיטה. הסברה שילד עם ליקוי ראייה של קוצר ראייה יסבול מקשיי לימוד אינה נכונה. למעשה, קיימים מחקרים שמראים שילדים קצרי רואי נוטים לתפקד להשיג ציונים טובים יותר מאשר ילדים ללא ליקוי ראייה תשבורתיים כלל.
כיום הרכבת משקפי ראייה נתפסים כאביזר ראייה אפנתי גם בקרב בני נוער וילדים. בעולם המערבי שכיח לראות ילדים רבים מרכבים משקפיים בכל כיתה (בשונה מארצות מתפתחות שלמרות ליקוי ראייה כגון קוצר ראייה הילדים אינם מרכיבים משקפיים בגלל העדר משאבים, ממון ומודעות). משקפי ראייה כיום מאוד מגוונים במראם, צבעם ועיצובם וילדים רבים אינם חוששים להרכיבם. ישנם ילדים רבים שמרכיבים עדשות משקפיים חד מוקדיות (עדשות ראייה רגילות למוקד יחיד) או משקפי מולטיפוקל (לטיפול בפזילה כלפני פנים על רקע אקומודציה). כאשר הילד רוצה להמעיט בשעות הרכבת המשקפיים בכלל פעילות ספורטיבית למשל האופציה של עדשות מגע אפשרית בהחלט.
מחקר שבוצע במאות ילדים בגילאים 8 עד 11 שנים השווה בין התפיסה העצמית בהרכבת משקפיים ועדשות מגע. במחקר נמצא כי הרכבת עדשות מגע משפרת את המראה הפיזי, היכולת האתלטית והיכולת החברתית בהשוואה להרכבת משקפיים. הרכבת עדשות מגע אצל ילדים משפרת במעט את חדות הראייה אצל מרכיבי עדשות מגע קשות אך הרכבת עדשות מגע קשוות מלווה בדיווחים רבים של אי נוחות, סימנים, סימפטומים ונשירה.