מחקרי ילדים וקוצר ראייה: מתי העין גדלה?
ינואר 4th, 2016 | No Comments
מחקרי ילדים וקוצר ראייה: מתי העין גדלה? דר' ניר ארדינסט פרופ' יאיר מורד
תוצאות של המחקרים רבים הציגו יחס הפוך בין שכיחות קוצר ראייה לבין חשיפה של שמש בילדים. כלומר השכיחות של קוצר ראייה (מיופיה) עולה ככל שהילד או הילדה בילו פחות שעות בשמש במהלך הילדות. תוצאות אלו גם נגזרות באופן הופכי – ככל שילד בילה יותר בשמש כך היה לו פחות קוצר ראייה. הצוות המקצועי של המרכז לעצירת קוצר ראייה ד"ר ניר ארדינסט ופרופ' יאיר מורד ריכזו שלושה מאמרים חשובים בנושא:
ילדים וקוצר ראייה: מתי העין גדלה? – מחקר 1
קוצר ראייה גבוה בדרך כלל נגרם בגלל התראות של גלגל העין ולכן מחקרים רבים מחפשים את הטריגר או הסיבה המדעית לכך שאורך העין גדל. ישנם מחקרים במישור המולקולרי (בודקים את הרמה התאית והמנגנון) שמתמקדים במולכים עצבים וחומרים כימים שמופרשים וגורמים להגדלת אורך העין וישנם מחקרים סביבתיים (השפעת הסביבה על אורך העין) במחקר שהתפרסם במאי 2013, חוקרים מדנמרק רצו לבדוק את השפעת הסביבה על אורך העין. בדנמרק יש בעונת הקיץ כ 18 שעות אור יום ומנגד רק כ7 שעות אור יום בעונת החורף ומכאן תנאים אלו הינם טובים לבדיקת ההשפעה של אור השמש על התארכות העין. המחקר מצא כי בחורף העין גדולה יותר, כלומר בתקופת החורף שאין שמש אורך גלגל העין גדל יותר מאשר בקיץ.
ילדים וקוצר ראייה: מתי העין גדלה? – מחקר 2
מחקר שהתבצע בשנת 2013 ע"י חוקר בטייוואן בדק את השפעות של פעילות מחוץ לכיתה (בזמן הפסקות) על התקדמות של קוצר ראייה. המחקר התבצע על מאות תלמידים בגילאים 7 עד 11 שנים בבתי ספר יסודיים במשך שנה. במחקר נמצא כי פעילות מחו. לכיתה בזמן ההפסקות בזמן אור שמש תרמה רבות למניעת התקדמות של קוצר ראייה בקרב הילדים בהשוואה לילדים שנשארו בכיתות.
ילדים וקוצר ראייה: מתי העין גדלה? – מחקר 3
מחקר מצא כי על כל שעת שמש בשבוע אצל ילדים יש הפחתה של כמה אחוזים בסיכון לפתח קוצר ראייה. המחקר ציין כי חשוב לקבוע את הגורמים שאחרים להפחתת קוצר ראייה ויתכן כי החשיפה לאור אולטrה סגול או לאורך הגל cטווחים הכחולים יש קשר.