רוחק ראייה
נובמבר 16th, 2015 | No Comments
מהי השכיחות של רוחק ראייה ומהי הסיבה לרוחק ראייה? כיצד מתקנים רוחק ראייה ד"ר ניר ארדינסט ופרופ' יאיר מורד
רוחק ראייה (היפרופיה, hyperopia) למעשה הוא ההפך מקוצר ראייה על כל המשתמע מכך. ברוחק ראייה לא רואים לקרוב (בקוצר ראייה לא רואים טוב לרחוק), ברוחק ראייה הפוקוס נמצא מאחורי הרשתית (בקוצר ראייה הפוקוס נמצא לפני הרשתית), ברוחק ראייה מתקנים את הליקוי בעדשות משקפיים או עדשות מגע פלוס (בקוצר ראייה מתקנים את הליקוי בעדשות משקפיים או עדשות מגע מינוס) וברוחק ראייה הליקוי נגרם בגלל שכוח הקרנית חלש או שהעין קצרה מידי (בקוצר ראייה הליקוי נגרם בגלל כוח קרנית חזק מידי או שאורך העין ארוכה יותר).
להבדיל מקוצר ראייה השכיחות של רוחק ראייה עומדת על 13% בלבד ונפוץ מאוד אצל ילדים. רצוי לציין כי ילודים ייוולדו עם רוחק ראייה כמצב נורמלי ועם השנים (לרוב עד גיל 5-6 שנים) ישנו תהליך שנקרא האמטרופיזציה הגורם למספר לרדת לאפס. מצב טבעי של רוחק ראייה אצל ילודים הינו שכיח ביותר ונתמך בכל במחקרים רבים. המחקר הראשון שפרסם את הממצא כי ילדים נולדים רוחק ראייה פורסם בשנת 1963.
ברוחק ראייה מתקנים את הליקוי בעזרת עדשת משקפים חיובית (פלוס) או עדשת מגע, האופטיקה של העדשה גורמת לדמות שהייתה מאחורי הרשתית לנוע קדימה עד שהיא נופלת על הרשתית ואז ניתן לראות בבירור. ניתן להסביר את התיקון במילים אחרות, עדשת עדשת משקפים חיובית (פלוס) או עדשת מגע מוסיפה כוח האופטי אשר "חסר" בעין עם רוחק ראייה ולכן אחרי התיקון הפוקוס נשבר יותר חזק ונופל בדיוק על הרשתית ולא אחריה.
החשדות של ליקוי רוחק ראייה מגוונות היות ורוחק ראייה מערב את המערכת של הפוקוס בעין ולכן יהיו תלונות של חוסר נוחות כאשר הילד מתלונן על כאבים או אי נוחות סביב העין שמתעצמים בזמן עבודה עיניים מקרוב (למשל בעת קריאה, טלפון נייד,משחקי או עיסוק בטאבלט, הכנת שיעורי בית, עיסוק בתחביבים).חשד נוסף עולה כאשר ישנה התחמקות של הילד מעבודה מקרוב כמו למשל חוסר רצונו להכין שיעורי בית, התחמקות מתרגול קריאה או כתיבה וכו'