קוצר ראייה: לישון עם אור?
ינואר 2nd, 2015 | No Comments
האם להשאיר אור דולק לילד בשינה – השפעה על קוצר ראייה ד"ר ניר ארדינסט ופרופ' יאיר מורד
השאלה האם יש להשאיר אור דולק בזמן השינה של הילד או התינוק או מנגד לתת לתינוק או לילד לישון בחושך. יתכן ושינה באור עלולה לפגוע באיכות השינה אך השאלה שנשאלת מה קורה לעין כאשר ישנים עם אור דולק. אמהות רבות שואלות האם לתת לילד לישון באור חלקי, אור מלא, מנורת לילה או בחושך מוחלט?
מחקרים של קוצר ראייה: האם לישון עם אור?
מספר מחקרים ניסו לבדוק האם יש קשר בין עוצמת התאורה של הסביבה בלילה לבין המצב התשבורתי של העין (מספר משקפיים). המחקר הראשון שבדק את הנושא של תאורה זמן שינה הציג ממצאים שתמכו כי ילדים שישנו בקרבת או בסביבת אור בחדר לרבות מנורת לילה פיתחו קוצר ראיה בשכיחות גבוהה יותר.
להוציא את ממצאי המחקר הנ"ל טרם נמצאו או הוצגו ממצאים שתומכים בדעה כי לעוצמת התאורה בזמן השינה של הילד קיימת השפעה על התפתחות המצב המרשם או מספר המשקפיים בילד.
מחקרי חיות הראו תוצאות הפוכות למחקר הראשון כלומר ששינה עם אור גורמת לפחות קוצר ראייה. למשל במחקר חיות בדקו אפרוחים בני יומם שגדלו בתנאי חושך מוחלט לעומת אפרוחים מאותו זן ובאותו גיל שגדלו בתנאי אור. התוצאות במחקר זה מראות שאפרוחים שגדלו באור פיתחו פחות קוצר ראייה וזאת מנוגד לממצא של המחקר הראשון והבודד שמצא כי ילדים שישנים בקרבת אור מפתחים יותר קוצר ראייה ואילו ילדים שישנו בחושך מוחלט כמעט ולא פיתחו קוצר ראייה. נתונים סותרים אלו מבלבלים מאוד ולא יכולים עדיין לספק המלצה הקשורה לאופי התאורה בשינה והקשר לקוצר ראייה אצל ילדים. לנושא זה נדרשים מחקרים נוספים ומקיפים יותר שיציגו מסקנה ברורה.