הגורמים והסיבות לקוצר ראייה
מאי 6th, 2015 | No Comments
הגורמים והסיבות לקוצר ראייה דר' ניר ארדינסט פרופ' יאיר מורד
קוצר ראייה נוסקת בשכיחותה ברחבי העולם. בשנים האחרונות, משאבים רבים מופנים למחקר אודות הגורמים והסיבות לקוצר ראייה. בעולם המערבי קוצר הראייה נהפך למגיפה של ממש וכל זאת התרחש בהפרש של דור אחד בלבד. לאחר פרסום מאמר אודות עצירת קוצר ראייה, דר' ניר ארדינסט ופרופ' יאיר מורד מהמרכז לעצירת קוצר ראייה ריכזו את הסיבות הגנטיות והסביבתיות לפיתוח קוצר ראייה במאמר הבא.
מחקרים מצאו כי למרכיב הגנטי או התורשה יש גורם סיכון משמעותי ביותר לפתח קוצר ראייה. למשל, אם להורה אחד יש קוצר ראייה אז לילד יש גורם סיכון של פי 2.94 לפתח קוצר ראייה. אם לשני ההורים יש קוצר ראייה אז לילד שלהם יהיה גורם סיכון של פי 7.73 לפתח קוצר ראייה. יש לציין כי גורם הסיכון לפתח קוצר ראייה נמדד ביחס לילדים עם הורים ללא קוצר ראייה.
מלבד למרכיב התורשתי או הגנטי קיים גורם נוסף לקוצר ראייה הינו טשטוש היקפי. טשטוש היקפי (כאשר נופלת דמות מטושטשת בהיקף הרשתית). חוסר הפוקוס בהיקף הרשתית דווקא מופיע מאחורי הרשתית ולכן מוגדר כטשטוש היקפי של רוחק ראייה. טשטוש היקפי של רוחק ראייה תורם לעליית מתונה של קוצר ראייה. סיבות נוספות שניתן למנות הינם תת תיקון למרשם של הילד (העדר מספר מלא במשקפיים), אורכי גל מסוימים בסביבת הילוד, עונת הלידה, עבודה מקרוב (קריאה, כתיבה, תחביבים, מחשבים שימוש בסמארטפונים ועוד), העדר פעילות מחוץ לבית, משך ההריון של האם, זמן רצוף של עבודה מקרוב (קריאה, כתיבה, עיסוק במחשבים וכו'), סוגי תאורה וילדים בכורים.